PartyLite Obsession

Workout Diary: 32. den

Milý deníčku (a přátelé),

dneska jsem sice už jeden příspěvek napsala, ale jelikož to byl můj restík za včerejšek, tak se to nepočítá. Jak jsem již avizovala, podle plánu jsem měla dnes odcvičit Cardio. Což se také stalo. Ale jelikož jsem stvoření odjakživa líné, šla jsem cvičit až v jedenáct hodin večer (ano, jsem sova). A jak jsem si říkala, že to bude “piece of cake” nebo-li brnkačka, nebylo tomu tak.

Už při prvním setu jumping Jacků (skoky s rukama a nohama od sebe a k sobě) jsem pociťovala pálení svalů. Vysvětlení bylo zcela jednoduché, neuvědomila jsem si, že jsem šla cvičit relativně na lačno. Jedla jsem kolem 20. hodiny a to jenom kuskus s orestovanou cibulí, sušennými rajčaty a lístky špenátu. Byla to mňamka, ale energii na cvičení už mi nedodala. Takže přátelé, vemte si ze mě ponaučení a necvičte na lačno! Já jak se zajímám o tu vege-vegan stravu, tak jsem se dočetla, že je dobré sníst hodinu před cvičením jeden celý banán, a stejně tak půl hodiny až hodinu po cvičení (pokud tedy nemáte přímo něco z prášku). A banán opravdu funguje. Jak víme, obsahuje hodně cukru, takže se vám hladina v těle zvýší, a ačkoliv jsem člověk biologií a zdravovědou nepolíbený, přijde mi celkem logické, že se zvýšenou hladinou cukru se pak člověku lépe cvičí a nepálí ho svaly (a tento fakt jsem si dokonce podložila nalezeným článkem, a nejradši bych si dala facku za to, že mi to nedocvaklo dříve, vysvětlím na konci. :-)) Nicméně v případě, že jsem si třeba banán zapomněla vzít, zkusila jsem si oloupat mandarinku a když už jsem při cvičení nemohla, dala jsem si jeden měsíček. Nevím, jestli mi to skutečně nějak pomohlo, ale cítila jsem se líp a nebylo mi tak… Bídně…

A jak že mi teda to Cardio šlo? No nešlo no… Byla to hrůůůůůza, skoro každý druhý cvik jsem nervózně postávala a nadávala jako fretka (Caspík), že jsem se nenajedla. Byla jsem vyčerpaná, pálily mě svaly a modlila se za konec cvičení. V posledních devíti minutách se však ve mně objevil bojovný duch a já si řekla, že když už je to moje poslední Cardio v Alpha fázi, nevzdám to! A tak jsem tedy těch 9 minut cvičila jakž takž naplno. Když mi nevyšel profi level, Asiatka to jistila. A světě div se, dokonce i High knee run (běh s koleny vysoko nad zemí) mi šel. Tak že by to bylo všechno jen v hlavě? Ale ne, to si nemyslím, protože bolest ve svalech a zadýchání bylo zcela očividné. Nicméně teď už je cvičení za mnou, a i když jsem trpěla, Shauna T nadále miluji.

A co dělal Tomášek?? Hovno přátelé, hovno (omlouvám se za tu sprostotu, ale sedlo mi to tam :-D). Místo aby odcvičil včerejší restík, vymluvil se na to, že si to nechá na sobotu. Tak jsem velmi zvědavá, jestli své slovo dodrží. 🙂

Zítra máme v plánu dvě cvičení, Total body circuit (zase) a Lower focus (cvičení na spodní část těla), takže to bude záhul jak něco. I když oproti cvičení v Beta fázi to je asi pořád ještě nic. Tak uvidíme, snad se zadaří.

Mějte se hezky a dobrou noc přátelé, vaše Gábi a Tom 🙂

 

Dodatek ohledně hladiny cukru v krvi (Autorka: Jana Škramlíková, DiS., Zdroj: Zdravá strava jako životní styl)

Pro spalování tuku je potřeba určitá hladina cukru v krvi. V odborných publikacích se tomu říká „tuk se spaluje v ohni sacharidů“. Představte si spalování tuku, jako když přikládáte do kamen dvěma druhy dřeva. Jedno polínko je tuk, a to, aby dobře hořelo, potřebuje k sobě druhé polínko, cukr. Pokud se ráno nenasnídáme (pozn. Gab. nenajíme před cvičením) – nemáme energii pro mozek a zároveň nemáme dost cukru, aby mohlo docházet ke spalování tuku. Takže je tělo nuceno odbourat zásoby cukru ve svalech a někdy také poslední zdroj energie – svalovou bílkovinu. Když se tak stane, mozek a nervový systém má dost cukru pro svoji činnost a také je dost cukru pro spalování tuku. Což ale znamená, že zároveň se spalováním tuku si zbytečně vyčerpáváme svaly a odbouráváme svalovou hmotu.

Pokud se během cvičení spaluje zásobní cukr, nebo bílkoviny, už během sportovní aktivity může člověk pociťovat slabost, únavu a hlad. Po konzumaci běžného jídla se nedostavuje pocit nasycení, a to nutí ke konzumaci většího množství stravy. Pocit únavy, chutí, nebo nedojezení většinou přetrvává celý den.

Pokud se při cvičení spaluje tuk, po dokončení fyzické aktivity nebývá pociťován velký hlad. A po následné konzumaci běžného jídla, dochází k pocitu nasycení. Člověk není unavený, naopak se cítí příjemně svěží a neprovází ho celodenní pocit nedojezenosti a chutě… (Škramlíková, 2012)

Prostor pro vaše komentáře.